Bio Dynamische Massage Therapie (uitgebreidere tekst)
Ons lichaam is onze bondgenoot. Bij alles wat we meemaken, is ons lichaam aanwezig. Ons lichaam herinnert zich alles. De fijne en minder fijne ervaringen. Ons lichaam is sterk: het “overleeft” ons leven, het gaat steeds verder. Maar soms vraagt ons lichaam om ondersteuning. Omdat het teveel gedragen heeft en even wil rusten. Dit uit zich in lichamelijke pijn, spanning, hoofdpijn, darmkrampen, "zich slecht in z’n vel voelen”.
Hoe komt het dat we zoveel vasthouden in ons lichaam? Wat gebeurt er in het lichaam bij stress?
Wanneer een lichaam schrikt of in een noodsituatie komt, wordt dit lichaam opgeladen met een grote hoeveelheid nerveuze energie en stoffen. Adrenaline is er daar één van. Deze stoffen zijn nodig om op een effectieve wijze met een moeilijke situatie om te gaan. Men kan roepen, weglopen, zich verdedigen, …
kortom: IETS doen dat nodig is. Dat is de reden waarom deze stoffen niet meteen kunnen afgevoerd worden: je hebt ze namelijk eerst nodig. Wanneer het lichaam na de stress heel goed kan ontspannen, dan kan deze opgebouwde spanning en adrenaline worden afgevoerd.
Maar wanneer het lichaam daarna niet meteen kan ontspannen, dan blijven deze stoffen en de spanning in het lichaam zitten. Dit noemt men “restspanning”.
Die restspanning kan in de ingewanden zitten en daar een constante druk geven. Om dit niet te moeten voelen, ontwikkelen we “een ingewandspantser” in de darmen. Hierdoor voelen we de opgeslagen spanning minder of zelfs niet meer.
Die restspanning kan ook in de spieren zitten. Wanneer je nog eens schrikt, kan die nieuwe spanning er nog bovenop komen. De volgende keer nog een laagje erbovenop. Zo bouw je een heleboel spanning op in je lichaam. Er ontstaan gespannen spieren met daarrond “een spierpantser”.
Wanneer je gaat masseren, raak je het lichaam aan. Je masseert dit en zoekt de plaatsen op die aandacht vragen. Vaak zijn dit plaatsen waar er spanning opgehoopt zit. De restspanningen die in het lichaam worden opgeslagen, komen dan terug vrij. Ze komen los van de spieren en worden letterlijk via de peristaltiek van de darmen afgevoerd. Het zijn namelijk onze darmen die emoties en spanningen “verwerken” of “verteren”.
Hierdoor hoor je darmrommelingen. Deze darmrommelingen worden hoorbaar gemaakt door middel van een stethoscoop-apparaatje.
Wat hebben onze darmen nu te maken met onze spanningen?
Ons spijsverteringskanaal wordt in de Bio Dynamische Psychologie ook “het emotionele kanaal” genoemd. Gerda en Mona Lisa Boyesen, de grondleggers van deze massage therapie, kwamen erachter dat onze darmen veel meer doen dan eten verteren. Ze nemen een centrale plaats in, in het reguleren van emoties. Iedereen van ons kent het fenomeen van spanningsdiarree, of krampen bij te grote spanning of emoties. De darmen staan in rechtstreekse verbinding met onze emoties. Wanneer we stress ervaren, geven de vrijgegeven stoffen ons de kracht om “naar buiten” te reageren: iets zeggen of roepen, iemand wegslaan, stampen met de voeten, weglopen, …
Maar vaak kunnen of mogen we niet reageren. Dan manifesteert deze kracht zich “naar binnen”. Wanneer de spanning te groot is, ontstaat er een spier- en/of ingewandspantser. (zie eerder) Gelukkig hebben we ook een afvoerkanaal, een verwerkingskanaal dat ons helpt: onze darmen. Onze darmen verteren en verwerken letterlijk onze emoties. Bij het masseren helpen we dit gezonde mechanisme weer op gang te brengen. We ondersteunen het lichaam in deze “psycho-peristaltiek”.
Veiligheid.
Het lichaam geeft niet zomaar oude patronen op. Wanneer we, als kind al, hebben geleerd om ons in te houden, alles “binnen te houden” en zo lichaams-spanningen op te bouwen, dan geven we dit patroon niet zomaar op. Dit vraagt tijd en veiligheid. In de Bio Dynamische Massage Therapie is veiligheid een belangrijk thema. Daarom leggen we steeds een laken over het lichaam. Enkel het lichaamsdeel dat gemasseerd wordt, is ontbloot. We vragen steeds of de gebruikte methodiek aangenaam voelt, of de druk OK is, …
We luisteren mee naar het lichaam en stemmen ons daarop af.
Primaire en secundaire persoonlijkheid.
De “primaire persoonlijkheid” is wie we écht zijn. Wanneer we ons vrij zouden voelen, ons makkelijk zouden kunnen uiten, onze talenten vrij zouden kunnen ontwikkelen in evenwicht met de mensen om ons heen, leven we onze “primaire persoonlijkheid.” We leven het leven in onze eigen potentialiteit. Maar vaak hebben we ons als kind al heel erg aangepast. We leerden zwijgen wanneer dit eigenlijk niet goed was, we leerden ons terugtrekken en wegsteken. Of we leerden om té fel voor onszelf op te komen, omdat we anders niet gezien werden. We ontwikkelden overlevingsstrategieën omdat die nodig waren in onze omgeving. Op die manier ontwikkelen we onze “secundaire persoonlijkheid”. We raken op die manier soms ver af van wie we echt zijn. In therapie ga je weer op zoek naar wie je in de kern bent. Je geeft weer meer ruimte aan je primaire persoonlijkheid.
Waarom is masseren zo belangrijk? Hoe kan massage een therapie ondersteunen?
Door gemasseerd te worden, landen we meer in ons lichaam. We voelen meer wat er leeft in ons.
In onze huidige maatschappij zijn we erg vervreemd van onszelf. We zitten heel erg in ons hoofd. Het contact met wat we echt voelen, wie we ten diepste zijn, wat onze echte verlangens zijn, waar onze liefde zit, is we vaak verloren. Massage kan helpen om met dit alles meer in contact te komen. We voelen meer onze levensenergie stromen.
Op welke manier wordt er gemasseerd?
Dat hangt ervan af. Wil je graag dat je vastzittende spieren in je rug losser komen, dan kan een sportmassage heilzaam zijn. Wil je meer voeling met je lichaam krijgen, dan kan een massage die je lichaamsgewaarwording vergroot, je helpen. Wil je graag ontspannen, dan kan een ontspannende massage deugd doen. Wil je je eigen psychische ontwikkeling laten ondersteunen door je lichaam, dan gaan we een langduriger proces aan. Het lichaam heeft namelijk tijd nodig om oude patronen en te kunnen loslaten en nieuwe patronen te laten groeien.