PSYCH-K® (uitgebreidere tekst)
PSYCH-K® is een methodiek die werkt rond onbewuste overtuigingen.
Ze spoort negatieve overtuigingen op en poolt deze om in positieve, ondersteunende overtuigingen.
Wanneer overtuigingen positief worden omgepoold, verandert er iets fundamenteels.
Men voelt zich anders en zal ook anders in de wereld staan.
Wanneer deze overtuigingen onbewust zijn, hoe kan men er dan mee werken?
PSYCH-K® werkt met het bewuste, het onbewuste en het hoger bewuste.
Het bewuste is alles wat we bewust, met ons volle verstand weten en doen. Wanneer we op vakantie gaan, maken we bewust een meeneem- lijstje, we verzamelen kledij, maken onze valiezen, organiseren het vertrek, … Dit alles doen we heel bewust.
Het onbewuste is alles dat we niet meer bewust weten. Het zit ergens verborgen in ons. In ons onbewuste zitten vergeten ervaringen (maar ons lichaam vergeet deze niet), onbewuste overtuigingen, onbewuste motivaties voor acties, … 95 % van onze overtuigingen zijn onbewust.
Het hoger bewuste is onze wijsheid, onze intuïtie, ons diepste weten. Dit is met alles en iedereen verbonden. Het weet precies wat onze kwaliteiten zijn, wat onze missie is. Ons hoger bewuste wil dat we vooruit komen, want het weet welke mogelijkheden er in ons zitten. Het weet ook precies welke tussenstappen ons hierbij kunnen helpen.
Op welke manier werkt PSYCH-K® met het bewuste, het onbewuste
én het hoger bewuste?
We spreken het bewuste aan door mensen te laten vertellen.
Waar zit je mee? Wat loopt er goed en niet goed? Welke patronen kom je steeds opnieuw tegen? Op het einde van een sessie vragen we ook bewust: “Wat ga jij deze weken nu doen, om hetgeen waarmee we nu gewerkt hebben, vorm te geven in je leven? Hoe kan je hierin een paar concrete stappen zetten?”
In dit alles spreken we het bewuste aan.
We maken met het onbewuste contact via de spiertesten.
Ook al weten wij zelf bepaalde dingen niet meer bewust en zijn ze verdrongen naar ons onbewuste, ons lichaam weet ze nog wél. Via spiertesten komen we in contact met dit onbewuste weten. Wanneer we iets zeggen of horen dat klopt, dan luistert ons lichaam mee. Als iets “waar is”, of klopt, is ons brein in evenwicht. Onze spieren zijn nu ook in evenwicht. Onze spieren testen dan met de spiertesten “sterk”.
Wanneer we iets zeggen of horen dat niet klopt, is ons brein uit evenwicht. Het ervaart stress. Onze spieren testen dan automatisch “zwak”.
Op deze manier kan men communiceren met het onbewuste.
Waarom is het nodig om met het onbewuste contact te maken?
95% van onze overtuigingen zijn onbewust. We weten gewoon vaak niet welke positieve overtuigingen ons verder stuwen en welke negatieve overtuigingen ons blokkeren. We zitten vol met zulke overtuigingen. We kunnen er maar mee werken, wanneer we deze opsporen. Dit doen we o.a. via de spiertesting.
Ook het hoger bewuste wordt meegenomen.
Is dit wel het goede moment om met deze overtuiging te werken? Is deze oefening de juiste of is een andere oefening nodig op dit moment?
Om dit te weten, hebben we het hoger bewustzijn nodig. Dit weet precies wat het best is voor ons, om nu verdere stappen te zetten. Daarom nemen we ook het hoger bewuste mee. Bij iedere oefening (dit noemt men “een balans”) verbinden we ons dus ook met het hoger bewustzijn.
Wat is het voordeel om met het bewuste, onbewuste én hoger bewuste te werken?
Vaak hebben we als facilitator (hulpverlener) wel een idee van wat iemand nodig heeft of met welke overtuigingen er gewerkt kan worden. Maar wie weet het beter dan de persoon zelf? Om het proces van de persoon zelf volledig te volgen, maakt de facilitator contact met de cliënt (=partner) zijn/ haar onbewuste, bewuste en hoger bewuste. Op die manier werkt men
effectiever en doelgerichter. Heel het systeem van de cliënt werkt namelijk mee op deze manier.
Een andere reden is de volgende: Het hoger bewuste zit in de vrije ruimte tussen het proton (+) en het elektron (-). De snelheid die daar heerst is immens groter dan onze snelheid. Wanneer we op dat niveau een overtuiging kunnen omzetten, gaat dit werk
véél sneller en dieper. Wanneer we dit enkel op een bewust niveau zouden doen met inzicht, neemt het veel meer tijd in beslag om tot effectieve verandering te komen.
Wat heeft dit alles nu met de hersenen te maken?
Wanneer wij stress ervaren, is er een onevenwicht in onze hersenen. Ze slaan tilt, werken minder helder en accuraat. Er is op dat moment een onevenwicht tussen onze linker hersenhelft en onze rechterhersenhelft. PSYCK-K helpt om weer evenwicht in onze twee hersenhelften te krijgen.
Globaal is het verschil tussen deze twee hersenhelften het volgende:
Linker hersenhelft |
Rechter hersenhelft |
logica, rede, nadenken, |
emoties, intuïtie, aanvoelen
|
meer mannelijke kwaliteiten |
meer vrouwelijke kwaliteiten |
woorden en feiten zijn belangrijk |
verhalen, sferen, beelden zijn belangrijk |
details zijn heel belangrijk |
het geheel is belangrijk |
actie: ontleden in delen, analyseren |
actie: relaties en gehelen zien, verbinden |
houdt van orde en controle |
houdt van spontaniteit en vrijheid |
tijd: eerst dit, dan dat |
NU is wat telt |
identificeert zich meer met het individu |
identificeert zich meer met de groep |
Wanneer we in
stress zijn, spelen onze emoties vaak op. De
rechterhersenhelft neemt het stuur over. Door PSYCH-K® oefeningen te doen (balansen) breng je deze twee hersenhelften meer in evenwicht. Je stimuleert “het corpus callosum” (de hersenbalk) om prikkels van links naar rechts te laten gaan en terug. Daarom voelt men zich ook rustiger na een PSYCH-K® sessie.
Om deze prikkeloverdracht tussen de twee hersenhelften vlot te laten plaatsvinden, maakt men bepaalde bewegingen: met je vinger (zoals bij EMDR), kruislinkse lichaamsbewegingen, in een bepaalde houding te gaan zitten, …
Waarom hanteert men zo een vreemde benamingen bij PSYCH-K®?
Een oefening of procedure noemt men “een balans”. Men brengt nl. meer balans, evenwicht in de hersenen en in de cellen. Dit alles is meetbaar met wetenschappelijke apparatuur. Zo spreekt men van “een oplossingsbalans”, “een balans voor nieuwe richting”, “een kernovertuigingen-balans”, …
Een hulpverlenerdie met PSYCH-K® werkt, heet “een facilitator”. Hij “faciliteert”, vergemakkelijkt het proces. Hij begeleidt het, maar de impuls, de richting wordt gegeven door de persoon zelf. Omdat deze zo actief meewerkt, noemen we de hulpvrager: “de partner”. Hij is een evenwaardige partner in het geheel.
Wat is nu eigenlijk de kracht van PSYCH-K®?
Bruce Lipton deed jarenlang onderzoek naar cellen. Hij onderzocht onder andere de invloed van Nature (het genetisch gegeven) en Nurture (de omgeving). Hij ontdekte dat het genetisch materiaal in de kern van de cellen inderdaad heel invloedrijk is, maar dat de eiwitten en vooral het membraan van de cellen een nog crucialere rol spelen.
Wat blijkt nu? Het membraan van een cel is semi-permeabel. Wanneer deze membranen mooi open staan, kan er makkelijk voeding in en afvalstoffen uit. De eiwitten in de cel kunnen hun werk goed doen. Wanneer dit membraan gesloten staat, heeft de cel minder vitaliteit.
Het open gaan van deze cellen, de goede permeabiliteit van deze cellen gebeurt door … positieve gedachten, een positieve grondhouding, positieve overtuigingen !
En deze kunnen we beïnvloeden met PSYCH-K®.
PSYCH-K® beïnvloedt dus niet alleen je gedachten, je overtuigingen, hoe je in het leven staat, maar ook je vitaliteit. Want je cellen reageren op deze positieve overtuigingen.
Dat verklaart ook waarom mensen met een sterke spiritualiteit en een positieve levensvisie vaak vitaler, levendiger in het leven staan.
Dit is méér dan “de kracht van positief denken”. Hierbij proberen we bewust positief te “denken”. Met PSYCH-K® verander je deze overtuigingen tot in je cellen, tot in je onbewuste.
Waarbij kan PSYCH-K® behulpzaam zijn?
-
Wanneer je aan jezelf wil werken en nieuwsgierig openstaat voor wat je lichaam je wil vertellen
-
Wanneer je niet lekker in je vel zit.
- Wanneer je lichamelijke symptomen hebt, en je graag wil weten wat deze je willen vertellen.
- Wanneer je steeds dezelfde patronen tegenkomt en hierin verandering wil brengen.
- Wanneer je voelt dat je in bepaalde dingen “blijft hangen”, maar de vinger er niet op kan leggen hoe dit
komt.
- Wanneer je pijnlijke ervaringen hebt meegemaakt. Je wil ze niet opnieuw beleven, maar wil wel de stress,
herinneringen, angst, … hierrond aanpakken.
- Wanneer je last hebt van psycho-somatische klachten.
- Wanneer je gerichter aan je doelen wil werken.
- Wanneer je meer je eigen kracht wil ervaren.